Not known Details About yangın tesisatı sakarya

İçinde basınçlı su ile dolu bir boru ağı kullanılarak tasarlanıp yapılan yangın tesisatıdır. Bu sistem donma tehlikesi olmayan mahallerde, yüksek yapılarda ve iç hacmi yaklaşık 4000 m²’yi geçen mahallerde tercih edilir.

İçerisinde su bulunmayan bu tesisatta itfaiye araçlarından su almak için 15 metrelik hortum bulundurulur. Bu hortum sayesinde vakit kaybetmeden itfaiyenin geldiği zaman müdahale etmesi kolaylaştırılır.

Bunun yanı sıra, eğitim verirken, teorik eğitimi, uygulama eğitimi ile birleştirerek katılımcıların gerekli olan bilgi ve becerileri kazanması amacını da taşır. Bu amaçlar kapsamında, tüm çalışmalarında Sakarya Üniversitesinin kalite ve standartlarını korur.

Isıtılmayan ve donma tehlikesi bulunan binalarda daha sık kullanılan kuru yangın sistemi en çok 4830 m2’lik alanı yangından korumak için tasarlanır.

Kuru yangın tesisatı özellikle donma tehlikesi olan ve ısıtılmayan binalarda tercih edilir. Kuru yangın tesisatı en fazla 4830 m² alanı yangından koruyabilecek şekilde tasarlanır.

Bazı kullanıcıların yangın tesisatını umursamadığını görebiliyoruz. Maliyeti düşük tutmak için bazı hizmetlerden kaçınmak istiyorlar, ancak yangın tesisatı bir kez gerekli olacağı ve o sırada mükemmel çalışması gerektiği unutuluyor.

- Yangın dolabını kolay ulaşılabilir yerlere koyunuz. Genellikle merdiven boşlukları ve kapı girişleri uygun olur.

Yangın dolabının özellikle merdiven boşlukları ve kapı girişlerin yakın olması gerekmektedir.

Yine yapılan incelemelere göre yangın güvenlik önlemlerinin alınması, yangını söndürme işleminden ve yangının verdiği zararlardan daha ekonomiktir. Bir binayı yanmaz olarak inşa etmek mümkün değildir. O halde yapılacak en akıllıca iş onu güvenli hale getirmektir. Yangın tehlikesini mümkün olduğu kadar minimuma indirmek ve yangına çabuk müdahale etmek için daha binaların tasarımı döneminde bir dizi tedbirler düşünülmelidir. Bu tedbirler, inşaat döneminde uygulanmalı ve sakarya yangın tesisatı işletme döneminde işlerliği sağlanmalıdır.

Yangın tesisatlarının kuru ve ıslak olarak iki çeşit olduğunu belirtmiştik. Bu çeşitleri kısaca açıklayacak olursak:

Yangın; yanıcı özellikteki katı, sıvı ve gaz haldeki maddelerin denetim dışı (kontrolsüz) yanmasıdır. Bir yangınla ne zaman nerede ve hangi şartlar altında karşılaşılacağını kestirmek mümkün değildir. Bu yüzden tedbirli olmak gerekir. Yangından doğabilecek can kaybının yanı sıra zararları önlemenin veya azaltmanın en başta gelen yolu, yangına neden olacak faktörleri ortadan kaldırmak ve yangına hemen müdahale edebilecek tedbirleri almaktır. Yapılan incelemelerde yangın güvenlik önlemleri ne kadar yetersiz ve kontrol mekanizması ne kadar yavaşsa, yangın sayısının ve yangından doğan zararların o oranda fazla olduğu görülmüştür.

Yangın dolabının uygun yükseklikte bulunması gerekmektedir. Duvar içerisine yerleştirilmesi önerilmektedir.

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde otluk alanda başlayarak Bolu'nun Gerede ilçesinde bulunan ormanlık alana sıçrayan yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

Şekil 4. Otomatik çalıştırılan yangın tesisatında kolon, dağıtım ve branşguy boruları Sprinklerden (Serpicilerden) suyun püskürme anındaki koruma alanı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *